onsdag 6 oktober 2010

förhållningssättet...

12 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

"ett förhållningssätt till livet och medmänniskorna" - staffan lindeberg har läst och inspirerats av 'statussyndromet': - "hon står i ingången till snabbköpet och säljer de hemlösas tidning - normalt låtsas jag inte om henne och så gör även de flesta andra på väg in och ut - ibland är det bara hon och jag - men det är knappt att jag möter hennes blick - inte ens när hon lågmält ropar ut namnet på tidningen - jag tycker inte att jag har tid att läsa den - och jag kan ju inte köpa den och bara slänga den - men jag kanske skulle ge henne pengarna utan att ta tidningen? - nej - hon vill nog inte ha allmosor - så kan jag tänka medan jag går förbi henne -

Marianne Johansson sa...

- men så en dag läser jag 'statussyndromet' av sir michael marmot - denna engagerande bok övertygar mig verkligen om det som jag egentligen redan visste innerst inne - man kan bli sjuk av att inte vara delaktig i den sociala gemenskapen och av att sakna kontroll över sin livssituation - de flesta av oss - inte bara uteliggarna - skulle behöva mer av båda delarna -

Marianne Johansson sa...

- att nå hela vägen fram - inte bara nästan - ju mer begränsade möjligheter vi har att styra vår vardag och ju större krav som ställs på oss - desto mer gnager sjukdomar av allehanda slag på vår kropp - dessutom ju mindre stöd vi har av människor omkring oss - desto större blir skadeverkningarna - allra värst är det om vi helt saknar nätverk - eller om ingen i vår omgivning någonsin ser oss - på allvar - som sagt - det gäller oss alla - och den efterlängtade bekräftelsen kan vara av allehanda slag - till och med bland de rikaste och mest uppburna går det sämre för dem som ligger strax under toppen och bara når nästan dit de önskar än för dem som når ända fram - oscarsvinnare lever längre än de som 'bara' blev nominerade - ett litet misstag kan upplevas som ett stort misslyckande i alla skikt - från företagsledning till städpatrull -

Marianne Johansson sa...

- staffan lindeberg är allmänläkare och docent i allmänmedicin vid institutionen för kliniska vetenskaper - lunds universitet - han är även författare - tillsammans med bo gräslund - till boken 'ursprunglig föda' -

Marianne Johansson sa...

"- vad menas med delaktighet? - är det mest bekräftelse det handlar om? - hur lite räcker? - att ta någon på axeln? - att någon ler mot mig? - att säga eller mejla vad man tänkte - att det där var bra sagt och det där var snällt gjort? - det går faktiskt att kritisera gärningen utan att döma ut gärningsmannen - ja rentav säga något vänligt till den skurken - vi kan tydligt säga vad vi önskar utan att skruva budskapet så att det blir sårande -"

Marianne Johansson sa...

" - och vad betyder kontroll - egentligen? - är jag verkligen ett offer för omständigherna i min tillvaro? - kan jag - tills vidare - acceptera brist på kontroll i mitt arbete vid löpande bandet och koncentrera mig på det som verkligen betyder något - min stora hobby - min älskade familj? - eller - i mitt arbete med människor som vill ha så mycket - är det okej om jag gör det på mitt sätt? - hur mycket vågar jag följa min ingivelse? - hur ser kraven ut och vem är det som ställer dem? - kommer de bara utifrån eller är det främst mina egna mer eller mindre omedvetna krav? - folk är kanske rentav möjda med min insats - fast de inte säger det - "

Marianne Johansson sa...

" - det måste komma både inifrån och utifrån - allt kommer inte inifrån - på samhällets olika nivåer behövs insatser för att vi människor ska kunna styra vår vardag så mycket som möjligt - i en värld där jämlikhet och frihet inte bara definieras av eliten - ordet är respekt - vi kan vårda vårt mandat gentemot barn - elever - studenter - anställda - patienter - klienter - asylsölkande - låntagare - arbetssökande och bidragstagare så att de lämnar oss med högburet huvud - vi kan agera professionellt utan att mästra -"

Marianne Johansson sa...

" - apropå bidragstagare - så har den svenske författaren och poeten mohammed omar uttryckt sin tacksamhet mot 'mecenaten' försäkringskassan som delvis grundlade hans karriär - med dagens hårda tag befarar han att många dikter inte blir skrivna och att enstaka oavlönade forskare tvingas ge upp i förtid - själv tror jag dessutom att mångfalden kan bli lidande - eftersom originella tänkare med egna oprövade idéer har svårare att få finansiering än de som trampar i andras spår -'"

Marianne Johansson sa...

" - det är så många viktiga begrepp som snurrar i mitt huvud när jag läser den intressanta boken 'statussyndromet': meningsfull sysselsättning - arbetslöshet - fattigdom - underkastelse - flockbeteende - grupptryck - tillit - mobbning - ensamhet - autonomi - självkänsla - kritik - avund - sociala gradienter - behov - rättvisa - välbefinnande - lycka - vilja - frihet - hur ska de egentligen definieras? - inte konstigt att det skrivs så många böcker -"

Marianne Johansson sa...

" - i går stod hon där igen med sin tidning - jag stannade och frågade vad den kostar - 'trettio kronor' sa hon - jag tittade på femtiolappen i min plånbok - 'har du en tjuga?' - 'jajamensan - ursäkta att den är lite skrynklig' - 'inga problem' sa jag - 'ha en bra dag' sa hon - jag vet inte om jag fick henne att känna sig lite delaktig - kanske lyckades hon dagen därpå värva en nya försäljare bland de uteliggare som ännu inte lyft sig till hennes nivå - vem vet - jag mådde i alla fall bättre än på länge!" / staffan lindeberg / boken 'statussyndromet - hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden' - av michael marmot - - översättning av göran grip - natur och kultur år 2006 / ur 'natur och kultur direkt' - medlemstidningen - nr 4 av år 2006.

Marianne Johansson sa...

ur 'statussyndromet's efterord av töres theorell: "jag sträckläste den här boken direkt när den kom ut på engelska och blev överraskad över den lättsamma och samtidigt intellektuellt skarpa analytiska stil varmed den är skriven - nästan som att läsa en deckare! - det är sällsynt att vetenskapsmän har en skönlitterär ådra och att de kan peppra sin text med drastiska och målande exempel som gör allting lättare att konkret förstå - allt detta har marmot och han har dessutom varit sällsynt framgångsrik när det gäller att organisera och stimulera andra till forskning i social ojämlikhet och hälsa - det finns också ett moraliskt engagemnag som smittar läsaren" /sir michael marmot är professor i epidemiologi och folkhälsa vid university college london - ucl - och chef för international center for health and society - han är även ordförande i who's globala kommission om hälsans sociala bestämningsfaktorer"

Marianne Johansson sa...

'nöjda' ist f 'möjda'...