tisdag 20 juli 2010

karl-erik welins ungdomsopera 'drottningen och jag'...

4 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

"ingvar kjellson och stig claesson blir operaartister i vinter - slas skriver libretton och gör dekoren till karl-erik welins ungdomsopera 'drottningen och jag' - ingvar kjellson regisserar och gör därmed sin debut i operasammanhang" // Dagens Nyheter - torsdagen den 13 juli år 1972.

Marianne Johansson sa...

karl-erik welin som jag fick känslor för sommaren 1963 på musikavdelningen på sveriges radio - jag tror att hans opera hette 'drottning jag' - huvudpersonen spelades visst av hon som var gift med - eller kanske bara var sambo med - eller kanske bara var livskamrat med - putte wickman - 'på minuten' var visst ett radioprogram hon brukade figurera i - namnet har jag p g a min begynnande alzheimer inte kunnat 'derive' jag tror efternamnet var westerlund - ska så småningom kolla upp och återkomma... (PS: - skulle detta mit svammel kunna - med ett fint ord - kallas för 'medvetendeströmframställning' - ett ord jag hört peter ingestad använda - när han skulle bedöma mitt sätt att skriva - jag har iaf på min blogg fått in joyce och henry miller - som han peter ingestad på newsmill förra året nämnde i en kommentar till mej som något jag (?!) kunde jämföra mej med - 'du är i gott sällskap' - så sa han vänligen till mej - vad ska jag tro? - det kan stiga mej upp åt huvet! - definitivt ej bra! - tur att jag - som jag hoppas! - numera har en viss självdistans...

Marianne Johansson sa...

det var catrin westerlund (dock om jag googlar på hennes namn kommer det inte fram något om detta att hon skulle spelat uvudrollen i ungdomsoperan 'drottning jag' - jag har dock för mig ha sett ett kort inslag på tv då det begav sig och jag har ju oxå läst 'lögner om sanningen' den av k-e welin skrivna självbiografien som dock ej blev helt färdig innan han dog - men som sammanställdes av andra - för några år sen lånade jag den boken på bibliotek och har ett vagt minne av att det stod om den här operan - att den hade 'framgång'- var 'lyckad' - men att den - trots det - 'lades ner' - efter en mycket kort tid - orsak okänd (förlåt mitt ordval - kanske inte det allra bästa - men det här är ju 'medvetandeströmframställning'...)

Marianne Johansson sa...

'huvudrollen' i st f 'uvudrollen'...